Program #BezbedanParty

Stiže nam leto, a samim tim i brojne žurke i festivali – kako osigurati bezbednost posetilaca?

Već od samog osnivanja, naša misija je bila da istaknemo važnost pitanja bezbednosti u noćnom životu i pružimo neophodno znanje i podršku svima koji u njemu učestvuju. Sada, više nego ikad, vidimo koliko je važno da obezbedimo sigurnije okruženje za sve!

Naš novi program #BezbedanParty se fokusira upravo na unapređenje bezbednosti u noćnom životu. Pozivamo sve organizatore žurki i festivala, DJ-eve, promotere i osoblje da se pridruže ovoj saradnji i da zajedno radimo na stvaranju bezbednijeg okruženja za sve uključene!

Kroz program #BezbedanParty, pružamo širok spektar usluga. Naš tim stručnjaka nudi treninge i radionice, kojima ćemo vas opremiti znanjem i veštinama neophodnim za adekvatno reagovanje u različitim situacijama. Osim toga, radimo direktno i na terenu, odnosno žurkama i festivalima!

Bezbednost učesnika je naš prioritet, i zato smo posvećeni pružanju podrške i edukacije svima koji su deo noćnog života. Svesni smo da ova tema zahteva pažnju i zajednički rad, i verujemo da je naš program #BezbedanParty pravi korak ka ostvarenju tog cilja.

Pridružite nam se u ovoj važnoj inicijativi i hajde da zajedno stvorimo bezbednija noćna okruženja za sve! 

Terenski rad – žurke i festivali

Ukoliko organizujete žurku ili festival, naš tim može ponuditi:

 • Edukaciju posetilaca o smanjenju štete pri upotrebi psihoaktivnih supstanci i bezbednijim obrascima ponašanja
 • Deljenje materijala za smanjenje štete kao što su party pack-ovi koji sadrže alkoholne maramice, čepiće za uši, kondome, lubrikante, čiste papire, i savete za smanjenje štete
 • Psy care i tripsitting ukoliko neko ima loše, ili previše intenzivno iskustvo vezano za upotrebu psihoaktivnih supstanci (uključujući i alkohol)
 • Edukaciju osoblja o reagovanju u kriznim situacijama
 • Edukaciju o prevenciji i reakciji na rodno zasnovano nasilje

Na osnovu samog događaja (tipa, lokacije, očekivanog broja ljudi, logistike) formiramo tim koji može pružiti sve ove usluge, ili samo neke od njih, po potrebi.

***Ne pružamo usluge medicinskih intervencija, te je važno da ekipe Crvenog Krsta ili Hitne Pomoći budu dostupne.

Više informacija o samim obukama nalazi se u nastavku!

Treninzi i obuke

Obuka “#BezbedanParty” fokusirana je na edukaciju svih koji učestvuju u noćnom životu. 

Obuka se fokusira na različite oblike bezbednosti i rizično ponašanje, a može biti oblikovana prema potrebama mladih koji učestvuju u noćnom životu, profesionalaca (DJ-evi, organizatori festivala, vlasnici barova i klubova), omladinskih radnika i Organizacija Civilnog Društva. Sadrži sledeće teme:

 • Osnovni pojmovi, jezik i komunikacija – O čemu i kako pričamo kada govorimo o bezbednosti u noćnom životu?
 •  Ljudska prava, stigma i diskriminacija u vezi sa rizičnim ponašanjem
 • Zdravstveni, socijalni i pravni rizici prisutni u noćnom životu
 • Vršnjačka edukacija
 • Noćni život – Zdravlje i bezbednost
 • Upotreba psihoaktivnih supstanci i programi smanjenja štete u noćnom životu
 • Rizično seksualno ponašanje
 • Prevencija (rodno zasnovanog) nasilja u noćnom žvotu
 
 

Obuka za prevenciju seksizma i rodno zasnovanog nasilja u noćnom životu. 

Usmerena je ka mladima koji učestvuju u noćnom životu, profesionalcima (DJ-evima, organizatorima festivala, vlasnicima barova i klubova), omladinskim radnicima i drugim Organizacijama Civilnog Društva. Obuka obuhvata teme kao što su:

 • Osnovni pojmovi, definicije, intersekcionalnost – seksizam, seksualno, seksualizovano i rodno zasnovano nasilje
 • Okruženje i radno okruženje, saveti i iskustva – Šta dovodi do nasilja, i na kome je odgovornost?
 • Prevencija, prepoznavanje, i reakcija na seksizam i rodno zasnovano nasilje

Trening je koncipiran kao radionica i očekuje se visok nivo učešća od strane polaznika/ca. Teme koje se obrađuju na treningu mogu biti uznemirujuće za učesnike/ce.

Za dodatne informacije o programu, uslugama koje pružamo, i potencijalnoj saradnji, slobodno nam se obratite putem mejla info@regeneracija.org

Program #BezbedanParty razvio se iz istoimenog projekta koji je tokom 2021 i 2022 sproveden uz finansijsku podršku Trag Fondacije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Tokom projekta je pokrenuto pitanje bezbednosti u noćnom životu, a zbog potreba zajednice, tim ReGeneracije odlučio je da pilotira program #BezbedanParty kako bismo osigurali održivost usluga, ali i bezbednost posetilaca.