#BezbedanParty – Završni događaji

Nakon četiri meseca intenzivnog rada, projekat #BezbedanParty se zvanično završio, ali mi svakako nastavljamo sa radom na temu bezbednosti mladih u noćnom životu.

Iako su mladi prepoznati kao grupa pod povećanim rizikom u različitim Nacionalnim strategijama, ne postoji sistemsko rešenje koje bi se ovim problemom, ali i njegovim rešavanjem pozabavilo na sistematičan i adekvatan način.

Kako rezultati naših redovnih aktivnosti, fokus grupa, ali i ankete sprovedene sa mladima pokazuju, mladi se u noćnom životu sreću sa brojnim rizicima – od upotrebe i mešanja psihoaktivnih supstanci, nebezbednih seksualnih praksi, do različitih vidova nasilja. 

Ono što je veliki problem jeste odsustvo edukacije na temu bezbednosti mladih u noćnom životu, i upravo ovo smo pokušali da promenimo organizacijom treninga za vršnjačke edukatore i edukatorke.

Tokom okruglog stola koji smo organizovali 17. Marta u Palati Srbija, predstavljene su aktivnosti i rezultati projekta, rezultati istraživanja, kao i “Smernice za #BezbedanParty: predlozi za unapređenje javnih politika u cilju povećanja bezbednosti mladih u noćnom životu” u kojima je detaljno prikazana analiza relevantnih javnih politika, istraživanja, uz smernice za dalje izmene strategija, zakona i javnih politika u cilju povećanja bezbednosti mladih u noćnom životu.

Svetlana Radosavljević, savetnica programa javnih politika iz Trag fondacije naglasila je da je Re Generacija i pored istraživanja “imala izuzetno dobru kampanju na društvenim mrežama i okupila svoju zajednici i time ih edukovala o problemu. Dodatno bih pohvalila i džepni vodič koji su pripremili kako bi na jasan i mladima blizak jezik dobro prikazali izazove u noćnom životu, kao i usmerenja za bezbedan party”.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnice i predstavnici Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, koja je strateški podržala implementaciju ovog projekta, donatori iz Trag fondacije i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, opštine Stari Grad, kao i organizacija civilnog društva.

Kako je Kristofer Li, drugi sekretar Ambasade Ujedinjenog kraljevstva podvukao “Upotreba droga i psihoaktivnih supstanci predstavlja ozbiljan problem i izazov za savremeno društvo, ne samo u Srbiji nego u celom svetu. Pandemija, u kojoj smo već dve godine, je imala dodatni negativan uticaj. Mentalno zdravlje pojedinaca i društva je izloženo mnogo većem riziku. Prema dostupnim podacima tokom pandemije upotreba droga i psihoaktivnih supstanci je u zabrinjavajućem porastu. Zato su rad na prevenciji i saradnji svih aktera, čime se bavi ovaj projekat, ključni. Moramo bolje da razumemo mlade, kako bismo im pomogli da sutra žive ispunjene, svrsishodne živote.”

Konkretni rezultat projekta #BezbedanParty je sklapanje saradnje sa opštinom Stari Grad u cilju nastavka preventivnih i aktivnosti podizanja kapaciteta mladih na teme bezbednosti u noćnom životu, kao i razvoj budućih zajedničkih programa.

Kako drugačije završiti projekat o bezbednosti u noćnom životu, ako ne jednom #BezbedanParty žurkom!?

U klubu DOT za nas su muziku birali Fejk Blondi i Indigo Children, a naši #BezbedanParty ambasadori i ambasadorke bili si tu da posetiocima pruže sve potrebne informacije, podele naše party packove i predstave im džepni vodič za bezbedniji klabing.

Hvala svima koji su ponovo podvukli šta je za njih #BezbedanParty, doprineli fenomenalnoj atmosferi i bezbednijem prostoru za sve!

U narednom periodu, čeka nas još #BezbedanParty aktivnosti, pažljivo pratite naše društvene mreže!