#BezbedanParty – Šta su stimulansi

Autorka: Sara Vukelić

Noćni život za neke ljude uključuje uzimanje neke od psihoaktivnih supstanci. U noćnom životu, klubovima, festivalima, kafanama neretko su to stimulansi. 

Ono što sve nas zanima ukoliko rešimo da uzmemo nešto, jeste šta je to što uzimamo, od čega se sastoji, kako se dozira i koji su efekti i rizici.
Nažalost drug checking (testiranje droga) u Srbiji nije dostupan i zbog toga nikad ne možeš biti siguran/na šta se to tačno nalazi u psihoaktivnoj supstanci koju uzimaš, zato je svaka upotreba psihoaktivnih supstanci potencijalno opasna po život i zdravlje. 

Međutim, postoje određene stvari koje možeš da uradiš i stvari na koje bi trebalo da obratiš pažnju prilikom uzimanja stimulansa koje mogu da nam pomognu da izbegnemo potencijalne rizike. 

Hajde prvo da se podsetimo šta su to stimulansi, koji su njihovi efekti i rizici. 

Stimulansi centralnog nervnog sistema su supstance koje, kao što samo ime kaže – stimulišu naš mozak i telo.
Oni uključuju amfetamin (spid), metamfetamin (kristal met), ekstazi, kokain, mefedron i mnoge druge katinone (poznate kao soli za kupanje).
Dolaze u obliku praha, kristala ili tableta, a najčešće se konzumiraju nazalno ili oralno (gutanjem ili rastvaranjem u tečnosti). Nedozvoljeni stimulansi se obično ušmrkavaju. Prepisani stimulansi se najčešće uzimaju oralno, a trajanje njihovog delovanja se razlikuje u zavisnosti od vrste. 

Efekti stimulansa uključuju euforiju, pojačan libido i samopouzdanje, dizinhibiciju, održavaju budnim duži vremenski period, i daju snagu i energiju.
S druge strane, mogu povisiti telesnu temperaturu, puls i krvni pritisak, povećati znojenje, i smanjiti apetiti – što nas dovodi do rizika. Takođe, stimulansi na svakoga mogu imati različit efekat i to zavisi od sledećih faktora: težine, visine, zdravlja, količine supstance, da je mešana sa nekom drugom supstancom, ali i da li smo se odmorili, jeli, hidrirali.

Kada smo kod uzimanja stimulansa i njihovog rizika – mešanje različitih psihoaktivnih supstanci je nešto što bi definitivno trebalo da preskočiš

Zašto ne treba mešati supstance?

Pored toga što svaka upotreba sa sobom nosi rizike, a oni se svakako povećavaju ukoliko se neke supstance mešaju. Izdvojili smo neke kombinacije i njihove rizike.

Amfetamini + antidepresivi: povišen krvni pritisak, što može dovesti do nepravilnog rada srca, srčane insuficijencije i moždanog udara.
Amfetamini + alkohol, kanabis ili benzodiazepini: telo je stavljeno pod visok stepen stresa suočavajući se sa konfliktnim efektima svake droge, što može dovesti do predoziranja.
Kristal met + spid ili ekstazi: ogromno opterećenje srca, što može dovesti do moždanog udara.
Kristal met + alkohol, kanabis ili benzodiazepini: veliko opterećenje za telo i veća je verovatnoća predoziranja. Stimulativni efekti kristal meta mogu prikriti efekte lekova kao što su benzodiazepini i mogu povećati rizik od predoziranja.

Trebalo bi da izbegavaš upotrebu stimulansa ukoliko planiraš da voziš svoj automobil u povratku sa žurke, kada si potpuno sam/a, ukoliko u tom periodu imaš problem sa mentalnim zdravljem ili ukoliko imaš nekakvo srčano oboljenje. 

Rizici upotrebe stimulativnih psihoaktivnih supstanci su brojni, a možemo ih podeliti na fizičke i mentalne.

Rizici po fizičko zdravlje uključuju glavobolju, tremore, kočenje mišića (uglavnom vilice), povišenu telesnu temperaturu koja dovodi do pojačanog znojenja čime se povećava rizik od toplotnog udara. Može doći do povraćanja, dezorjentacije i zamućenja vida. Takođe, bolovi u mišićima i grudima nisu retka pojava.

Stimulansi utiču i na  mentalno zdravlje te  panika, uzrujanost, paranoja i agresija neretko idu uz upotrebu stimulansa.
Zbog dizbalansa u proizvodnji i obradi hormona tokom njihovog delovanja, posledice korišćenja stimulansa mogu izazvati veoma negativna osećanja, te je bitno da imaš ovo na umu ukoliko rešiš da ih koristiš, pogotovo ako već imaš poteškoće sa mentalnim zdravljem.

Potencijalnu štetu možeš smanjiti tako što ćeš paziti na dozu, hidrirati se, opremu za korišćenje nećeš deliti sa drugima, kvalitetno ćeš odmoriti, i povećaćeš unos vitamina i minerala. 

STAY SAFE!

Posedovanje, puštanje u promet, kao i omogućavanje konzumacije psihoaktivnih kontrolisanih supstanci kažnjivo je Zakonom Republike Srbije.
NVO Re Generacija nikako ne poziva na konzumaciju psihoaktivnih supstanci, sve informacije date u ovom tekstu imaju za cilj smanjenje štete potencijalno izazvane konzumacijom.

Projekat #BezbedanParty se realizuje u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.
Izneti stavove ne odražavaju nužno stav Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekat je strateški podržan od strane Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije.