Razmena pribora za injektiranje među korisnicima droga dovodi do širenja krvno prenosivih infekcija, kao što su Hepatitis C ili HIV. Bačene igle po ulicama izazivaju gađenje sugrađana. Rešenje ovog problema se ne nalazi u rukama policije – privođenje osoba koje koriste drogu ne smanjuje broj korisnika droga, već ih navodi da droge koriste na mnogo rizičniji način, kao i da što pre bace iskorišćen pribor za injektiranje. Tradicionalne metode borbe protiv droga nemaju efekta. Ova kampanja je namenjena pronalaženju novih rešenja – da se napravi mesto za promenu.

Ukoliko bi postojale prostorije u kojima bi korisnici mogli da korite drogu sterilnim priborom pod medicinskim nadzorom, mogli bi biti smanjeni rizici od predoziranja i infekcija, kao i neprijatnosti i otpad u vidu upotrebljenog pribora za injektiranje na našim ulicama! Kampanja Mesto za promenu ima za cilj da promoviše pragmatična rešenja za probleme u vezi sa upotrebom droga – molimo pogledajte dalje za više informacija o problemima i mogućim rešenjima koja su se pokazala uspešnim u mnogim velikim gradovima u svetu! Ukoliko se slažete da kažnjavanje nije pravo rešenje, molimo potpišite našu peticiju!

Organizacije civilnog društva iz osam gradova učestvuju u ovoj kampanji: Atine, Beograda, Bratislave, Bukurešta, Budimpešte, Sofije i Varšave.
Više o kampanji možete da vidite na sajtu http://www.room-for-change.org