Re Generacijin tim u Španiji

Ovog meseca, tim Re Generacije bio je u Španiji, a pet dana boravka bili su ispunjeni posetama španskim organizacijama, završnim Sexism Free Night seminarom, kao i proslavama kakve prave samo organizacije smanjenja štete!

Boravak u Barseloni započeli smo posetom Energy Control-a, koji je nastao kao projekat španske NVO Asocijacija za dobrobit i razvitak, a koja već 25 godina radi na polju smanjenja štete pri rekreativnoj upotrebi droga. Ukoliko ste imali prilike da posetite neke velike evropske festivale, postoji mogućnost da ste videli članove Energy Controla kod kojih ste mogli dobiti informacije o različitim psihoaktivnim supstancama, uzeti kondome, čepiće za uši i snifove, ali i da testirate svoju drogu.

Glavni razlog našeg odlaska u Barselonu bio je završni seminar projekta Sexism Free Night na kom smo vredno radili više od dve godine.
Seminar je bio kombinacija aktivnosti, prezentacija i diskusija koji su za cilj imali da prikažu ceo spektar tema kada je u pitanju seksizam u noćnom životu – od rezultata projekta, preko prezentacije dobrih praksi kada je u pitanju prevencija seksizma i seksualizovanog nasilja u noćnom životu, do prezentovanja naših nada i aktivnosti za budućnost kao i pokretanje Sexism Free Night mreže.

Uz gotovo 70 učesnika koji su prisustvovali seminaru onlajn i uživo, i 17 govornica/ka, seminar je bio i više nego bogat sadržajem, diskusijama i pokrenutim pitanjima.

Nakon prezentacije projekta, istraživanja, kampanje, treninga, i budućnosti Sexism Free Night mreže, usledila je diskusija o dobrim praksama aktivizma, razmene ideja, dizanja kapaciteta sa fokusom na održivost i inkluzivnost, kao i načine na koje dobre primere iz zapadnih zemalja možemo implementovati na ostatak Evrope i sveta.
Druga diskusija bila je fokusirana na kvir ljude i njihovo prisustvo i učešće u oblikovanju noćnog života, i kako noćni život može biti transformisan ukoliko se oslobodimo rodne binarnosti, napravimo i čuvamo prostor za različitost.
Bezbednija noćna okruženja potrebna su za sve koji u njima borave, tako da dobre prakse koje vidimo u Španiji, Portugalu, Nemačkoj i Holandiji treba primeniti i na ostatak Evrope, i u taj proces i svaki njegov korak uključiti i manjine jer jedino na taj način možemo osigurati smisleno učešće, bezbednije okruženje i slobodu.
Više o seminaru, učesnicima i projektu možete videti na ovoj stranici.

Iako smo imali malo vremena, morali smo da iskoristimo priliku da posetimo i Metzineres, organizaciju na koju se u mnogim aspektima ugledamo.

Metzineres je mnogo više od organizacije, oni su zajednica koja broji više od 300 članova, a od kojih je 30% ranije bilo u zatvoru, a oko 50% njih su beskućnice. Neki od servisa koje pružaju su skloništa za spavanje, usluga pranja odeće, bezbedno okruženje za korišćenje droge, a u cilju smanjenja rizika od HIV i Hepatitis infekcija, ali i smrti izazvane prekomernom upotrebom droga, časovi samoodbrane, i grupe podrške. Takođe, nude psihosocijalnu podršku korisnicama, ali i organizuju kreativne aktivnosti u zajednici, kao  što su ples, joga, slikanje i drugo.

Naravno, treba uvek imati balansa, tako da smo za vikend imali priliku da se malo i opustimo i prisustvujemo proslavi 25. rođendana Energy Controla.
Vi koji ste nekada žurkali sa Re Generacijom, znate da su nam bezbednost i kvalitetan sadržaj na prvom mestu, ali kako to izgleda kada se organizuje u planinskom španskom selu (doslovno), sa 150 probranih zvanica i lajnapom od (nismo ni mi više sigurni koliko) umetnika?

Neke stvari živeće samo u našem sećanju, jer, kako je poziv na rođendan rekao – U ovoj zemlji je sve moguće, ali se ništa nije desilo u realnosti.

Dočekala su nas nasmejana lica, dve ogromne paelje, specijalna torta, ali i party packovi, informacije o smanjenju štete, chill zona, dosta mesta za odmor, tuševi, pijeća voda (mnogo pijeće vode), voće, slatkiši – reklo bi se sve ono što fali domaćim festivalima.
Da li smo pomenuli takmičenje za najluđi šešir? Ne? E pa, i takmičenje za najluđi šešir!

Alisa u zemlji čuda, ali kako to samo španci umeju!
Nemamo mnogo fotografija jer smo uživali i telefone ostavili sa strane, tako da pustite mašti na volju i sigurno nećete biti daleko od onoga čemu smo prisustvovali!